(ניו יורק) – ארגון Human Rights Watch אמר היום שתקיפות הצבא הישראלי על תשתיות בריאות ואספקת מים ושיבוש מתמשך בחלוקת סיוע תורמים להתפרצות מחלת הפוליו ברצועת עזה, והיא עשויה להיות קטסטרופלית. אפשר למנוע לחלוטין את המחלה, אך עם התפרצותה היא מתפשטת במהירות, בייחוד בקרב ילדים מתחת לגיל 5, ועשויה לגרום לשיתוק ולנכויות אחרות ולמוות בקרב ילדים לא מחוסנים.
ב-16 באוגוסט 2024, דיווח משרד הבריאות הפלסטיני על האבחון הראשון של מחלת הפוליו ברצועת עזה אצל תינוק לא מחוסן בן 10 חודשים. באותו יום דיווח ארגון הבריאות העולמי כי שלושה ילדים הראו סימנים של שיתוק רפה, דיווח המעלה חשש שהנגיף מתפשט בקרב ילדים ברצועת עזה. ב-23 באוגוסט אישר ארגון הבריאות העולמי שהתינוק בן עשרת החודשים אכן לקה בשיתוק. מקרים אלה הופיעו כחודש לאחר שארגון הבריאות העולמי התריע כי נגיף פוליו שמקורו בחיסון נמצא במי השופכין של עזה.
"אם ממשלת ישראל תמשיך לחסום סיוע דחוף ולהרוס תשתיות מים וטיפול בשפכים, תואץ התפשטות המחלה שכמעט הודברה בכל העולם", אמרה ג'וליה בלקנר, חוקרת בכירה בנושאי בריאות וזכויות האדם בארגון Human Rights Watch. "על שותפותיה של ישראל ללחוץ על הממשלה להסיר מיידית את המצור ולהבטיח גישה הומניטרית ללא הפרעה ברצועת עזה כדי לאפשר את חלוקת החיסונים בזמן הנכון ולרסן את האצתה של התפרצות מחלת הפוליו".
לפני הדיווח על המקרה ב-16 באוגוסט, הייתה פלסטין נקייה ממחלת הפוליו כבר למעלה מ-25 שנה תודות למפעלי חיסון מוצלחים של ילדים. אך ההרס הנמשך במתקני בריאות, מים ותברואה ברצועת עזה, נוסף על מניעת גישה לסיוע הומניטרי מצד ישראל, יצרו "סביבה מושלמת להתפשטות מחלות כמו פוליו", לדברי מנכ"ל ארגון הבריאות העולמי, ד"ר טדרוס אדהנום ג'ברייסוס.
לדברי ארגון Human Rights Watch, התפשטות נגיף הפוליו מסכנת משמעותית מאות אלפי ילדים ברצועת עזה שייתכן שהחמיצו את חיסוני השגרה מאז הסלמת מעשי האיבה בחודש אוקטובר 2023. בשנת 2022 היו שיעורי החיסון נגד פוליו ברצועת עזה "אופטימליים", בשיעור של כ-99 אחוז. עד תחילת שנת 2024 ירד שיעור זה מתחת ל-90 אחוז.
כאשר בעבר זוהה במי שופכין נגיף פוליו שמקורו בחיסונים, התערבו הרשויות באמצעות תוכנית חיסונים ממוקדת כדי להגן על ילדים. אבל ד"ר חמיד ג'עפרי, מנהל הדברת הפוליו עבור ארגון הבריאות העולמי במזרח אגן הים התיכון, אמר לארגון Human Rights Watch ב-27 ביולי כי "הפגיעה במערכת הבריאות, חוסר הביטחון, חוסר הגישה, עקירת האוכלוסייה ומחסור בציוד רפואי – כולם תרמו לצמצום בשיעור חיסוני השגרה".
בסוף חודש אוגוסט מתעתד ארגון הבריאות העולמי לחסן ברצועת עזה נגד מחלת הפוליו בשני סבבים. גורמים הומניטריים מתריעים כי אי אפשר יהיה לחסן את כל 640,000 הילדים ויותר הזקוקים לחיסוני פוליו, אם ישראל לא תפסיק את ההפצצות הנמשכות על אזרחים ועל תשתיות אזרחיות ואת מניעת הגישה אליהם.
נוסף על הסיכונים הביטחוניים, תקשה מערכת הבריאות המוחלשת להחריד של רצועת עזה לוודא שעובדים הומניטריים יצליחו להגיע לילדים ולחסן אותם, בעיה המוחרפת על ידי העקירה החוזרת ונשנית על ידי הצבא הישראלי, למעשה של האוכלוסייה כולה. הצבא הישראלי חסם משלחות הומניטריות בתוך רצועת עזה ותקף עובדי רפואה ועובדי סיוע אחרים שמסרו לו את קואורדינטות המיקום המדויקות שלהם.
זאת ועוד, הצבא הישראלי חסם כניסת סיוע לרצועת עזה, תחילה על ידי איסור מוחלט ולאחר מכן על ידי הטלת הגבלות כבדות. על פי המשרד לתיאום עניינים הומניטריים של האו"ם (OCHA), היקף הסיוע ההומניטרי שנכנס לרצועת עזה ירד בלמעלה מ-50 אחוז מאז חודש אפריל ועל כשליש ממשלחות הסיוע ההומניטרי נאסרה הכניסה לרצועת עזה על ידי רשויות ישראליות מאז 1 באוגוסט.
המשפט ההומניטרי הבינלאומי מחייב את ישראל ככוח הכובש ברצועה לוודא שצרכיה הבסיסיים של האוכלוסייה האזרחית ייענו. נוסף על כך, חובה על כל הצדדים לסכסוך "להתיר ולאפשר מעבר מהיר וללא הפרעה של סיוע הומניטרי עבור אזרחים נזקקים". זוהי חובה פוזיטיבית המחייבת את ישראל להבטיח שלאוכלוסייה האזרחית תהיה גישה לציוד רפואי, ובכלל זה לחיסונים.
מחלות שאפשר למנוע נוטות להופיע בד בבד עם הפרות שיטתיות של זכויות. לדברי ארגון Human Rights Watch, הפרות של הזכות למי שתייה נקיים, תברואה והיגיינה ומניעת גישה לחיסונים ולשירותי בריאות יוצרים את התנאים להתפשטות מחלות שהיה אפשר למנוע בקרב אוכלוסיות פגיעות.
תקיפות של ישראל הרסו תשתיות אזרחיות מרכזיות ברצועת עזה הדרושות למניעה ולמתן מענה להתפרצות מחלות, לרבות בתי חולים, מקורות מי שתייה ותשתיות טיפול בשפכים. כוחות ישראלים הרסו גם את המעבדות הראשיות לבדיקת איכות המים ברצועת עזה, הרס שמקשה מאוד על המעקב אחר נגיף הפוליו ומחלות אחרות שמועברות במים.
הצבא הישראלי השתמש בהרעבה כשיטת לחימה ברצועת עזה על ידי חסימת הגישה למזון ולאספקה הקשורה למים, מעשה שהוא בגדר פשע מלחמה. מאז חודש נובמבר עומדים לרשות תושבי רצועת עזה רק בין 1.5 ל-9 ליטרים מים ליום בממוצע, פחות מהמינימום היומי של 15 ליטר ליום הדרושים לקיום, לפי ארגון הבריאות העולמי. מניעה מכוונת של מים נקיים מאזרחים היא פשע מלחמה.
דו"ח של ארגון Oxfam, שפורסם בחודש יולי, מצא שכוחות ישראלים הרסו 70 אחוז ממשאבות הביוב ואת כל מתקני הטיפול בשפכים ברצועת עזה, ובעקבות זאת הצטברו 340,000 טונות של פסולת מוצקה ליד אזורים מיושבים. על פי משרד הבריאות ברצועת עזה, נגיף הפוליו נמצא בביוב שעובר בין אוהלים מתפקעים מאנשים שנעקרו בשל תקיפות אוויריות של ישראל.
מספר החולים במחלות שמועברות במים ברצועת עזה כבר עלה בחדות. יותר מרבע מהאוכלוסייה חולה במחלות שאפשר היה למנוע והקשורות לתברואה, כגון שלשול חריף, מחלות עור והפטיטיס A. ארגון Human Rights Watch תיעד את התקיפות החוזרות ונשנות, הלא חוקיות לכאורה, של הצבא הישראלי על מתקנים רפואיים, המונעות במידה קיצונית את היכולת לתת מענה להתפרצות מחלות, ויש לחקור אותן כפשעי מלחמה. רק 16 מסך 36 בתי החולים ברצועת עזה מתפקדים ולו חלקית, ועוד פחות מכך נגישים.
בית הדין הפלילי הבינלאומי שוקל להוציא צווי מעצר נגד בכירים ישראלים בשל מניעה מהאוכלוסייה האזרחית של עזה "אוביקטים הנחוצים לשרידות אנושית", לרבות "מים נקיים". ארגון Human Rights Watch אמר שישראל מפירה את הצווים של בית הדין הבינלאומי לצדק המחייבים משפטית באמצעות חסימת הכניסה של סיוע ושירותים מצילי חיים לרצועת עזה. מאז חודש ינואר הורה בית הדין לישראל שלוש פעמים לנקוט אמצעים זמניים הדרושים להבטחת אספקתם של שירותים בסיסיים וסיוע הומניטרי במסגרת ההליך שהוגש על ידי דרום אפריקה בטענה שישראל מפירה את האמנה בדבר מניעתו וענישתו של הפשע השמדת עם משנת 1948.
ארגון Human Rights Watch אמר כי על ממשלת ישראל להסיר לאלתר את המצור על רצועת עזה ולהבטיח גישה מלאה וללא הפרעה לסיוע הומניטרי, לרבות גישה לחיסונים ולתרופות. על מדינות אחרות להפעיל את השפעתן על ממשלת ישראל בכל האמצעים העומדים לרשותן, לרבות הטלת סנקציות ואמברגו, כדי שתציית לצווים המחייבים של בית הדין.
"ילדים ברצועת עזה כבר סובלים מרעב ומהתפשטות של מחלות מידבקות בשל המצור שהטילה ישראל ובשל תקיפות על תשתיות אזרחיות, ועתה הם עומדים בפני התפרצות חסרת תקדים של מחלת הפוליו ללא חיסונים שיגנו עליהם", אמרה בלקנר. "על בנות בריתה של ישראל ללחוץ עליה מפורשות כדי שתסיר את המצור מעל עזה".